I mange virksomheder vælger man at have et åbent kontorlandskab, men hvornår er det egentlig den rette løsning? Og hvad er fordelene ved denne type kontor? Det kigger vi nærmere på her.

Mulighed for nem kommunikation

Når man har et åbent kontorlandskab, er det nemt for medarbejderne at kommunikere på tværs af afdelinger og arbejdsopgaver. Har man eksempelvis en udfordring med en opgave eller problemer med sin computer, kan man nemt spørge naboen til råds, og på den måde kan man trække på hinandens kompetencer på en nem og hurtig måde. Det kan gøre, at man hurtigere kommer videre med dagens opgaver, og desuden kan det lette kommunikationen, at man kan have en dialog fremfor at skulle sende en mail.

Det gode sammenhold

Med et stort, åbent kontor er der også i højere grad mulighed for at få et godt sammenhold på arbejdspladsen. Ved at man sidder samlet, er der større sandsynlighed for, at alle for eksempel får hilst på hinanden om morgenen og ser hinanden i løbet af dagen, og det er sådanne småting, som kan være med til at styrke fællesskabsfølelsen på arbejdspladsen. Er der et godt sammenhold, er der større chance for at nå de fastsatte mål, og derfor er det værd at prioritere fællesskabsfølelsen højt som virksomhed.

Hvilke udfordringer er der?

Der er altså flere gode grunde til at vælge at have et åbent kontorlokale. Der er imidlertid også nogle udfordringer ved denne løsning. Eksempelvis er det nødvendigt at finde lokaler med virkelig god akustik, hvis det skal være til at holde ud at arbejde på et stort kontor. Er akustikken dårlig, skal man ikke være særlig mange medarbejdere, før det kommer til at larme helt vanvittigt, og så er det altså svært at få udrettet noget. Især hvis der i virksomheden er mange, der snakker i telefon med kunder eller samarbejdspartnere, kan det komme til at larme meget. Derudover bliver man nemmere forstyrret på et stort kontor, fordi der er mange mennesker at forholde sig til – og laver man arbejde, hvor man virkelig skal koncentrere sig, kan det åbne kontorlandskab derfor være en hæmsko.