Kun seks procent af erhvervslokalerne i Nordjylland står lige nu tomme. Det er rekordlavt og faktisk under landsgennemsnittet. Fagfolk peger på unge mennesker som trækplaster til erhvervsliv samt stigende priser på husleje af erhvervslokaler i landets storbyer.

Studerende tiltrækker butikker

Især i Aalborg står der lige nu ikke ret mange erhvervslokaler tomme. En del af forklaringen kan ligge i, at Aalborg er en studieby, der i større og større grad tiltrækker unge studerende. Og sådanne unge elsker at gå på cafe og shoppe i butikker. Nye butikker dukker op med jævne mellemrum, da de nye i højere grad end før har et kundegrundlag og dermed basis for vækst. Samtidig er lejen for erhvervslokaler ikke nær så høj som i byer som for eksempel Aarhus.

Skæv geografisk fordeling

Selvom det altså står rigtig godt til for erhvervslivet i Aalborg, er det ikke hele Nordjylland, som oplever samme optimisme. De små byer ude langs kysterne, som ofte går under navnet ”Udkantsdanmark”, mærker ikke samme effekt af de studerendes indtog. Rigtig mange flytter nemlig fra småbyerne og ind til de større, nordjyske byer som Aalborg. De mere traditionelle erhverv, primært fiskeri, overlever dog stadig i de små havnebyer, selvom deres storhedstid længe er forbi.

Stigende priser i hovedstadsområdet kan være forklaring

En anden forklaring på de mange udlejede lokaler går på, at huslejen på erhvervslokaler i hovedstadsområdet kun er gået én vej de seneste par år, efter man for alvor har afblæst finanskrisen – og dét er op. Man får kort sagt meget mere for pengene ved at placere sin virksomhed i for eksempel Nordjylland. Og når man sparer penge på huslejen, er der flere penge til investeringer i produkt, personale m.m. Ved at flytte sin virksomhed væk fra hovedstadsområdet kan man altså minimere en del af udgifterne. Og det kan mærkes på bundlinjen. Især i de mellemstore, nordjyske byer som Hjørring og Frederikshavn er der mange penge at spare, da huslejen her er presset i bund grundet den øgede konkurrence fra Aalborg.

Mange fordele ved Nordjylland

Nordjylland er mere end blot Aalborg. Der er færgeforbindelser fra Frederikshavn til både Oslo i Norge og Göteborg i Sverige. I Aalborg ligger desuden Danmarks tredjestørste lufthavn, som gør det nemt og bekvemt at rejse til og fra sine forretningsforbindelser i hele Europa. Og skulle man have brug for at komme til Hovedstaden, er der flyafgange flere gange om dagen. Både frem og tilbage. Den nok største fordel ved at leje erhvervslokale i Nordjylland er de lavere lejeomkostninger sammenlignet med andre landsdele. Kombineret med rigtig gode muligheder for transport til resten af landet er det altså ikke underligt, at Nordjyllands erhvervslokaler lige nu er fyldte.