På et omfattende boligmarked kan det være en jungle at se sig om efter nye erhvervslokaler. Med få gode råd i bagagen bliver du rustet til at vælge.

Hvis huslejen har vokset dig over ørene, medarbejderne plager om en ny kaffemaskine, og dine kontorlokaler står halvtomme pga. af for mange kvadratmeter, bør du måske overveje at gøre din virksomhed til en del af et kontorfællesskab.

Kontorfællesskaberne spirer frem i Danmark og må siges at have fået en kraftig renæssance inden for de senere år.

Konceptet, og idealet det udspringer fra, er dog langt fra nyt. Det udspringer fra det deleøkonomiske ideal om at ville optimere udnyttelsen af ressourcer ved at minimere antallet af eks. uudnyttede kvadratmeter, faciliteter, materiale – og ikke kompetencer.

Med anden virksomhed under samme tag skaber du muligheden for samtidig at kompetencedele indbyrdes og derved opnå større effektivitet og værdi – ganske omkostningsfrit.

Nedenfor følger en hurtig guide til, hvordan du ellers kan optimere din jagt på det perfekte erhvervslejemål.

Find vejledning online

Det vælter med boligsider, der både udbyder og specialiserer sig inden for erhvervslejemål og herunder kontorfællesskaber.

Kig efter boligsider, der ikke blot sælger, men ligeledes vejleder ud i erhvervslejemål: Hvordan man spotter det rigtige lejemål, hvilke udfordringer lejemålet kan stille, og hvilke økonomiske perspektiver et givent lejemål har.

Stiller man individuelle erhvervslejemål op over for kontorfællesskaber, kan man hurtigt lade sig forblinde af, at kvadratmeterprisen på individuelle lejemål er betragteligt mindre. Til gengæld vil professionelle, der kender markedet og har erfaring med andre kunder, kunne give et overslag på, hvilke modregnende besparelser et kontorfællesskab ville indebære.

Brug derfor den vejledning og de erfaringer, du kan opstøve.

Kig mod loftet

En ofte overset mulighed for erhvervslokaler er de loftsrum, der i mange bygninger står tomme. Er forholdene i orden kan renoverede loftsrum have netop den charme og bogstavelige skævhed, mange søger i et erhvervslokale.

Især i større byer har mange fået øjnene op for tagboligen, og derfor er der løbende flere lokaler på vej i udbud og til privat og erhvervsmæssigt brug.

Tænk indretningen ind fra start

Allerede når du investerer i dine fremtidige erhvervslokaler, eller når de kommer på tegnebrættet, er det en god ide at spekulere i indretningspotentialet.

Det er velkendt, at arbejdsmiljø er en stor faktor, når det kommer til trivsel og effektivitet på arbejdspladsen. Undervurder derfor ikke, hvor stor en værdi det kan have at indrette sig, så profilen er entydig.

Går virksomhedens værdisæt, målsætninger og overordnede selvforståelse i en lige linje fra ledelsen, gennem arbejdsmiljø og lokaler og helt ned til den enkelte medarbejder, er der optimale forudsætninger for, at staben præsterer optimalt.

Derudover skal man ikke fornægte den brandingværdi, det har, at virksomhedens profil er tydelig i medarbejdernes bevidsthed. Som levende repræsentanter kan de vise sig at være de allermest styrkende faktorer – over for virksomhedens image udadtil.